Влашко маало

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кеј Димитар Влахов, и дел од Влашко маало

Влашко маало (влашки: Mãhãlã armãnescu) поим кој се користи за населбите во градовите и селата населени со Власи во различни држави. Како исклучиво хомоген народ, различните групи на Власи ретко се мешале со останатото население во почетокот, така што овие називи биле наполно издржани.