Вишеградска група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вишеградска група
Logo
     Членки на Вишеградската група     Други земји-членки на Европската Унија
     Членки на Вишеградската група     Други земји-членки на Европската Унија
Членство

Вишеградската група, е културна и политичка алијанса на четири средноевропски држави[1] - Чешка, Унгарија, Полска и Словачка, кои се членки на Европската Унија (ЕУ) и НАТО - со цел унапредување на меѓусебната воена, културна, економска и енергетска соработка со понатамошна нивна интеграција во ЕУ.[2]

Групата води потекло од самитот на лидерите на Чехословачка, Унгарија и Полска во унгарскиот град Вишеград на 15 февруари 1991. Локацијата била избрана како намерна алузија на средновековниот Вишеградски собир во 1335 помеѓу Јован I од Бохемија, Карло I од Унгарија и Казимир III од Полска.

По распадот на Чехословачка во 1993, Чешка и Словачка станале засебни членки на групата. Сите четири земји-членки на Вишеградската група станале членки на ЕУ на 1 мај 2004.

Наводи[уреди | уреди извор]