Прејди на содржината

Витуански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Витуански јазик
Muduapa
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
Говорници(8,800 во 1991 г.)e18
Јазично семејство
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3wiv

Витуанскиавстронезиски јазик, дел од групата на океански јазици, поточно од подгрупата на мезомеланезиски јазици. Јазикот го зборуваат околу 7000 луѓе во Западна Нова Британија во Папуа Нова Гвинеја.

Класификација[уреди | уреди извор]

Во рамките на австронезиските јазици, јазикот е класифициран како дел од групата на мезомеланезиски јазици. Најсроден на витуанскиот е унеапскиот јазик, па така некои јазичари ги сметаат за еден јазик.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

предни задни
високи i u
средни e o
ниски a

Согчласки[уреди | уреди извор]

лабијални коронални веларни
носни m n ŋ
експлозивни безвучни p t k
пренасализирани ᵐb ⁿd ᵑɡ
фрикати β ð ɣ
сибилантни (s)
вевни r
латерални l

Писмо[уреди | уреди извор]

Јазикот се пишува со латиница. Се проценува дека од 15 до 25% од говорниците на витуанскиот се описменети, но бројот на описменети на ток писин е многу поголем (бидејќи тој е национален јазик во државата)

A a B b D d E e G g H h I i K k L l M m
/a/ /ᵐb/ /ⁿd/ /e/ /ᵑɡ/ /ɣ/ /i/ /k/ /l/ /m/
N n Ng ng O o P p R r S s T t U u V v Z z
/n/ /ŋ/ /o/ /p/ /r/ /s/ /t/ /u/ /β/ /ð/

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ross, Malcolm D. (2002). „Bali–Vitu“. Во John Lynch; Malcolm Ross; Terry Crowley (уред.). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon. стр. 362–386. ISBN 978-0-7007-1128-4. OCLC 48929366.
  • Van den Berg, René; Peter Bachet (June 2006). „Retained and Introduced Final Consonants in Vitu“. Oceanic Linguistics. 45 (1): 43–52. doi:10.1353/ol.2006.0001. OCLC 89063907.
  • Van den Berg, René (June 2007). „An Unusual Passive in Western Oceanic: The Case of Vitu“. Oceanic Linguistics. 46 (1): 54–70. doi:10.1353/ol.2007.0027.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]