Виртуелен свет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корисници кои го истражуваат светот со нивните аватари во Second Life.

Виртуелен свет (анг. virtual world) е компјутерски симулирана околина со цел учесниците да имаат своја појава и да имаат интерактивни меѓусебни дејства со помош на Аватари . Појавата на учесниците најчесто е претставена во вид на 2D или 3D графичка претстава на хуманоиди (или други графички или текстуални аватари). Некои, но не сите, виртуелни светови овозможуваат создавање на повеќекратни кориснички сметки.

Светот кој е компјутерски симулиран има тенденција да биде сличен на реалниот свет, со законитости кои важат во реалниот свет, како што се на пример: гравитација, топографија, движења, акции во реално време и меѓусебна комуникација. Комуникацијата, сè до неодамна, се одвива во форма на размена на текст пораки, но во поново време на располагање е и говорна комуникација во реално време со користење на ГПИП ([[Говор преку Интернет Протокол|говор преку Интернет Протоколот) (анг. VOIP (Voice Over IP). Овој тип на виртуелен свет во денешно време најчесто се појавува во масовните on-line игри за повеќе играчи, Second Life, Activeworlds, Entropia Universe, The Sims Online, There, Red Light Center), а посебно во масовниte on-line игри за повеќе играчи со одредена улога како што се EverQuest, Ultima Online, Lineage, World of Warcraft, or Guild Wars.

Историја[уреди | уреди извор]

Старите виртуелни светови не биле игри. Првите виртуелни светови кои се појавиле на Internet биле заедници и Соби за раговори (ang. chat room), а во некои од нив биле користени MUD (Multi-User Dungeon, Domain или Dimension) и MUSH (Multi-User Shared Hack, Habitat, Holodeck, или Hallucination) техники. На овој начин се правел обид да се создаваат ралични групи на аватари за виртуелна интеркција. Некои виртуелни светови допуштаат пристап то својата околина и овозможуваат создавање на содржини (згради, творби и други структури) но не овозможуваат создавање на автари.

Концепти на виртуелните светови[уреди | уреди извор]

One perception of virtual worlds requires an online persistent world, active and available 24 hours a day and seven days a week, to qualify as a true virtual world. Although this is possible with smaller virtual worlds, especially those that are not actually online, no massively multiplayer game runs all day, every day. All the online games listed above include downtime for maintenance that is not included as time passing in the virtual world. While the interaction with other participants is done in real-time, time consistency is not always maintained in online virtual worlds. For example, EverQuest time passes faster than real-time despite using the same calendar and time units to present game time.

As virtual world is a fairly vague and inclusive term, the above can generally be divided along a spectrum ranging from:

Some would argue the MMO versions of RTS and FPS games are also virtual worlds if the world editors, such as GtkRadiant allow for open editing of the terrains if the "source file" for the terrain is shared. Emerging concepts include basing the terrain of such games on real satellite photos, such as those available through the Google Maps API or through a simple virtual geocaching of "easter eggs" on WikiMapia or similar mashups, where permitted.

Игри со еден играч[уреди | уреди извор]

Many of these allow you to save the current state of this world instance to allow stopping and restarting the virtual world at a later date. (This can be done with some multiplayer environments as well.)

The virtual worlds found in video games are often split into discrete levels.

Во училиница[уреди | уреди извор]

Некои учители и универзитетски професори ги имаат адаптирано виртуелните светови за потребите на образовниот процес. Едукаторите создаваат on-line заедница во која учениците можат да се најават и да имаат интерактивно во таа заедница. Во овие образовни виртуелни светови, учениците се користат со своите аватари за да ги решаваат своите задачи и да создаваат проекти кои се видливи за другите во виртуелниот свет. Пример, учениците во виртуелниот свет посетуваат места од интерес за нивниот предмет на проучување (архитектонски студија) како и предмети за градба на куќа (мебел, машини и сл.).

Во научна фантазија[уреди | уреди извор]

The concept of a virtual world has become a popular fictional motif and setting in recent years, although science-fiction writers have been portraying similar ideas (for example, cyberspace) for decades. Among the most prominent virtual worlds in the literature is the ones written about by William Gibson (novelist). Virtual worlds were prominent in such movies and books as TRON, Neuromancer, The Lawnmower Man, Snow Crash, and Ghost in the Shell. There are many other examples of the virtual world; for example Lyoko in the French animated television series Code Lyoko.

A popular example of a virtual world in fiction is The Matrix, a virtual reality so realistic that the great majority of those humans plugged in think they are living in the real world and do not know that they are living in a virtual world.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]