Виме

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виме на крава

Вимето е орган создаден од млечните жлезди кај повеќето четвороножни женки цицачи, како на пример крави, кози и овци. Кај кравите се присутни два пара на млечни жлезди,односно вкупно четири, додека кај овците и козите еден пар, т.е. две млечни жлезди. Вимето е единствена маса и припаѓа на типот тубуло-алвеоларни жлезди. Вимето на кравата може да содржи до 15 литри млеко и тежи во просек околу 50 кг.

Нега и хигиена на вимето е значајно во процесот на молзење и спречување на маститис, инфламаторна болест кај женките цицачи.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]