Вила Мела

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вила Мела, или Сан Фелипе де Вила Мела, е општина во Санто Доминго Норте, Доминиканска Република. Вила Мела се наоѓа северно од реката Изабела, на околу 10 километри северно од центарот на Санто Доминго и се смета за дополнителна населба на главниот град. Овој сектор се смета за една од економски стабилните области во метрополитенската област Санто Доминго. Исто така е и дом на музичката организација позната како Братство на Светиот Дух на Конго од Вила Мела, која бил призната во 2001 година од УНЕСКО.

Признание од УНЕСКО[уреди | уреди извор]

Вила Мела е позната по нејзиното задржување и зачувување на африканските културни корени и наследство. Една од најсилните манифестации на ова може да се најде во локалната, 300-годишна кофрадија (братство или доброволно здружение) на Конго од Еспириту Санто.[1] Конго изведуваат музика од африканско потекло, насочена кон тапани, првенствено за време на традиционалните религиозни празници, како што е за време на Духовден и на погреби.

Еспириту Санто (Светиот Дух) се смета за покровител на областа (која првично се развил од батеи во она што порано било познато како Сабана Гранде дел Еспириту Санто), и е синкретизиран со Калунга, кој го претставувал и богот на мртвите и портата за светот на предците во некои традиционални религии во регионот на Конго.

Братството на Конго на Светиот Дух било прогласено за ремек-дело на УНЕСКО на усното и нематеријалното наследство на човештвото во 2001 година.[2] Во 2006 година, Секретаријатот за култура на Доминиканската влада и Музејот дел Хомбре Доминикано, под покровителство на УНЕСКО, усвоил „План за акција“ за заштита и зачувување на културниот простор на Братството на Конго на Светиот Дух на Вила Мела.[3]

Карлос Ернандес Сото, антрополог и директор на Музејот дел Хомбре Доминикано, напишал студија за Конго во 2004 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Carlos Hernández Soto and Edis Sánchez, "Los Congos de Villa Mella," Latin American Music Review / Revista de Música Latinoamericana, Vol. 18, No. 2 (Autumn - Winter, 1997), pp. 297-316
  2. UNESCO Masterpieces Site
  3. „Lanzado en República Dominicana Plan de Acción para la Salvaguardia del Espacio Cultural de la Cofradía de los Congos del Espíritu Santo de Villa Mella“. Архивирано од изворникот на 2011-07-27. Посетено на 2007-10-07.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]