Вила Колиба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вила Колиба

Вила Колиба (полски: Willa Koliba) е музеј на Закопане во Полска, и претставува дел од Музејот Татри. Направен е во закопански стил и претставува важен дел на културата на полските Карпати.

Вилата е изградена помеѓу 1892 и 1893 година, на темелите на проектот на Станислав Виткиевич. Тоа било прва градба некогаш, која била подигната во закопански стил. Вила Колиба е регистриран полски споменик на природата од 1983 година.[1] Името „колиба“ потекнува од истоиот збор на регионалиот дијалект на полскиот јазик, на етничката група Горала што значи пастирска колиба.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jabłońska, Teresa (2008). Styl zakopiański Stanisława Witkiewicza. Wydawnictwo BOSZ. Вила Колиба