Википедија:Песок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Spotify
Oснована април 23 2006 (2006-04-23)
Седиште Копенхаген, Шведска
Опслужувано
подрачје
во светски рамки
Дејност Дигитална музичка платформа

Спотифај (Spotify) е дигитална музичка платформа која овозможува он-дименд (англиски:on-demand) пристап до каталог што се состои од повеќе од 30 милиони песни. Мисијата и конечната цел на компанијата е да ја собере целата музика во светот и да ја направи достапна на нивната платформа било кога и било каде за било кого. Ова е висока цел која ги покажува големите амбиции на компанијата.[1] Спотифај овозможува лесно преслушување на било која песна од нејзиниот огромен репертоар, откривање на нова музика, сортирање на истата и споделување на плејлисти (англиски:playlists) со пријатели или општо било кој на платформата. Но, исто така се труди да ја задоволи и другата страна од паричката, односно самите уметници кои ја прават музиката и продукциските куќи што се законските сопственици на таа музика. Компанијата соработува со нив и плаќаат огромни финансиски средства да ги задржи на својата платформа. Впрочем, Спотифај исплаќа над 80% од сопствените приходи на продукциските куќи и уметниците и тоа е една од главните причини што ја прави компанијата непрофитабилна.[2]

Основање на Спотифај[уреди извор]

Даниел Ек го претставува Спотифај
Оригиналното лого на Спотифај (2008-2012)

Развивавањето на Спотифај платформата е започнато во 2006 година. Истоимената компанија е набрзо основана од страна на Даниел Ек и Мартин Лорентцон. Потеклото на името на компанијата е комбинацијата на два збора - spot и identify. Спотифај апликацијата е направена достапна на локално ниво (Шведска) на 7 октомври 2008 година. Во тој момент бесплатна членарина била достапна само преку ограничен број на покани, а членарина преку плаќање била достапна за сите. Веќе во февруари, 2009 година Спотифај станува достапен во Британија каде што музичката платформа наидува на огромен број на нови корисници поради што се наметнува потреба да прекине регистрирањето на нови корисници со цел да се справи со новите побарувачки. Следејќи го огромниот успех во Западна Европа Спотифај пристигнува во САД на 10 јули 2011 година и преку агресивен маркетинг брзо се проширува низ американскиот пазар. [3] Во текот на овој период Спотифај непрестано иноватира, се шири и освојува нови маркети на глобално ниво. Во ноември, 2016 година Спотифај веќе има канцеларии во 20 држави, а музичкиот сервис е достапен во 60 држави на 5 континента.[4]

Бизнис модел[уреди извор]

Членови и претплата[уреди извор]

Фримиум моделот во однос на моделот со претплата

Како и голем број на други интернет музички платформи така и Спотифај оперира со така наречениот Фримиум (англиски:Freemium) бизнис модел. Тоа е бизнис модел во кој компанијата нуди дел од услугите на производот бесплатно, а дел од поквалитетните услуги се наменети за премиум корисници. За разлика од повеќето интернет сервиси каде што бесплатните корисници имаат минимален пристап до услугите кои што компанијатa ги нуди, кај Спотифај тоа не е така. Всушност премиум услугата на Спотифај нуди доста квалитетни и примамливи понуди како симнување на музика и слушање на истата офлајн (англиски:offline), поголем битрејт (bitrate) при стримање на песните што резултира во поквалитетна музика, отсуство на реклами меѓу песни и тн. Но и покрај тоа, премиум услугата не е неопходна за да се доживее позитивното искуство на Спотифај платформата, нешто за кое што бесплатната тарифа е повеќе од доволна. Бројот на корисници го потврдува тоа: моментално Спотифај има над 150 милиони корисници од кои што само 50 милиони плаќаат за премиум услуги.[5] Со цел да се прошири на повеќе платформи и кај различни демографски групи компанијата нуди повеќе специјални понуди погодни за различни популации: На сите корисници кои ќе ја купат Спотифај апликацијата на Плејстејшон Мјузик (англиски:PlayStation™ Мusic) платформата:

  • $2 за 2 месеци (од третиот месец па понатака, се плаќа нормалната цена од $9,99)

Како најпосакуваната демографија во светот, студентите исто така уживаат во поволна понуда од Спотифај:

  • $4,99 за месец

И една од најинтересните понуди на Спотифај - Спотифај Фемили (англиски:Spotify Family) нуди 6 кориснички места групирани во една :

  • $14,99 за месец (вклучува 6 кориснички профили)

Со различните тарифи што Спотифај ги нуди се покажува како динамична компанија чија главна цел и фокус е експанзија и зголемување на бројот на активни корисници, наспроти фокусирање на краткорочните добивки што би биле постигнати од повисоки цени за наплаќање на нивните услуги.

Профитабилност и финансирање[уреди извор]

Од финансискиот извештај на Спотифај за 2015 година може да се воочи дека годишниот приход се има зголемено скоро за 100% во однос на претходната година, на сума од 1 945 332 000 евра во однос на минатата година. Покрај тоа бруто добивката е зголемена на релативно скромни 321 708 000 евра, зголемување од 56%. [6] Но, тука не завршува приказната, профит од 300 000 000 евра за компанија со приход од € 2 000 000 000 е солидно, но кога ќе се одземат оперативните трошоци од бруто добивката компанијата влегува во нето загуба од 173 097 000 евра. Спотифај имајќи годишен приход од 2 билиони евра има пријавено загуба од 173 милони евра. Компанијата од самото нејзино создавање во 2008 и секоја понатамошна година, бележи загуба.[7] Спотифај во својата бесплатна тарифа има 100 милиони корисници, а во премиум тарифата има само 40 милиони корисници. Премиум корисниците плаќаат месечна членарина од 9,99 долари, а пак бесплатната тарифа е монетизирана преку реклами кои се пуштаат измеѓу песни. Но и покрај драстично поголемиот број на корисници во бесплатната тарифа само 10% од приходите на компанијата доаѓаат од реклами (бесплатната тарифа). Додека месечната членарина што ја плаќаат премиум корисниците е одговорна за 90% од приходи на компанијата.

Види исто така[уреди извор]

Наводи[уреди извор]

  1. Ross Gerber, "How the music industry is putting itself out of business", Forbes, 2017, January 3
  2. Peter Kafka, "Spotify has guaranteed to pay big music labels billions over the next two years", Recode, 2017, June 15
  3. Robert Levine, "Billboard Power 100's New No. 1: Spotify Streaming Pioneer Daniel Ek", Billboard, 2017, February 2
  4. Jordan Crook, Fitz Tepper, "A Brief History Of Spotify", Techcrunch, 2015, July 28
  5. Pascal-Emmanuel Gobry ,"How Spotify's Business Works", Business Insider, 2011, October 12
  6. Tim Ingham, "Spotify revenues topped $2BN last year as loses hit $194M", MusicBusiness Worldwide, 2016, May 23
  7. "Consolidated financial statements", Spotify Technology S.A., 2016, December 31

Надворешни врски[уреди извор]