Википедија:Запознајте ја Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија
GLAM Macedonia
GLAM Macedonia
Italy
Italy

Запознајте ја Италија е уредувачки едномесечен предизвик за членовите на Вики Клубовите во Република Македонија, што се одржува од 01 март 2023 (00:01) до 31 март 2023 (23:59). Проектот е во организација на Здружението ГЛАМ Македонија поддржан од Амбасадата на Италија во Скопје.

Цели и правила[уреди извор]

Запознајте ја Италија се одржува со цел да се намали недостатокот на статии со италијански теми на Википедија на македонски јазик. Сите стари и нови членови на Вики Клубовите во Република Македонија се добредојдени да земат учество.

Нема строги правила освен следниве:

  • Учесникот мора да биде член на некој од Вики Клубовите
  • Статијата создадена во овој период мора да биде на италијански теми
  • Статијата треба да биде нова

Најдобрите пет учесници ќе ги добијат наградите и дипломите во текот на месец април, на јавен свечен настан во Скопје. Наградите ги обезбеди Амбасадата на Италија во Скопје.

Како теми за статиите се прифаќаат статии од категоријата Италија, со нагласок на историја, географија и култура на Италја.

Учесници[уреди извор]

Учесниците и нивните придонеси може да се најдат на Википедија:Запознајте ја Италија/Учесници

Резултати[уреди извор]

За време на уредувачкиот едномесечен предизвик „Запознајте ја Италија“ беа создадени вкупно 836 статии од 50 млади уредувачи.
Според жири комисијата, резултатите се следните:

  1. Марко К.: 981 поени
  2. Petar Barsa: 965 поени
  3. Kostovska: 772,5 поени
  4. Emilija Dobreva: 432,5 поени
  5. Lara Kliment:286,5 поени

6 Marija Boshevska11 248,5 поени
7 Mila Kliment 130 поени
8 Kalan Wiki2 111 поени
9 Lence Najdova 95 поени
10 Nevenka Andova 92,5 поени
11 Josif Blazevski 83,5 поени
12 Janche46 73,5 поени
13 Bistric 54 поени
14 Nina Rupeva 43,5 поени
15 Baek147 42 поени
16 Dafina Gilevska 29 поени
17 Doni12345 28,5 поени
18 Banja147 23 поени
19 Matijaspestaloci 23 поени
20 Georgi Todorov19 21 поени
21 Bela zmejko 17 поени
22 Viktor Borojevic 15,5поени
23 Gluhivanova 15 поени
24 Damjan Petreski 12 поени
25 Lorakarevska 10,5 поени
26 Es elenaeci821 10 поени
27 Makasim Gjorgjov 9,5 поени
28 Gala Georgievska 2011 7,5 поени
29 Budbarova 6 поени
30 Stefan Zdravkovski 6 поени
31 Dafina Kliment 5 поени
32 Sofija Pet3 5 поени
33 Mateja Kliment 4 поени
34 Angela211212 4 поени
35 Jasna Kliment‎ 4 поени
36 Sofija Kliment 3 поени
37 Andrea Dimitrova 2 поени
38 NinaGjorgiev 2 поени
39 Kalina Kliment‎ 1,5 поени
40 Anja Basovska 1,5 поени
41 Pandilov 1,5 поени
42 Zule1237 1 поен
43 Kristijan Blazeski 1 поен
44 AnaKliment1 0,5 поени
45 Iva Jovanova12 0,5 поени
46 Luna Pestaloci 0,5 поени
47 Maksim Arsov26 0,5 поени
48 Mario Stamenkoski 0,5 поени
49 Stefan Vasilev16 0,5 поени
50 TodorTashev 0,5 поени

Контакт[уреди извор]

Повеќе информации можете да добиете со непосреден контакт со ГЛАМ Македонија преку испраќање порака на електронската пошта: glammacedonia@gmail.com, како и контактирање на одговорните корисници на Википедија за овој проект: Виолетова, Frosina.D.

Надворешни врски[уреди извор]

Meet Italy