Википедија:Викимедија СИЕ Пролет 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на Викимедија СИЕ Пролет

Замисла[уреди извор]

Викимедијанци од регионот на СИЕ на конференцијата на Викимедија во Берлин

Викимедија СИЕ Пролет 2017 (Wikimedia CEE Spring 2017) — натпревар кој ќе се одржува од 21 март до 31 мај во организација на викимедијанци и википедијанци од подрачјето на средна и источна Европа (СИЕ) со цел да се поттикне создавањето на статии за сите земји во регионот на секоја Википедија од истиот.

Замислата е учесниците од сите земји со здружени сили да да прошират информации за историјата, културата, обичаите и луѓето од секој дел на регионот со цел да се дојде до повисоко ниво на заемно признание и разбирање и да се зголеми количината и квалитетот на слободното знаење за регионот на глобално ниво.

Погледајте ја меѓународната страница на проектот.

На Википедија на македонски јазик[уреди извор]

Погледајте ги темите за секоја од земјите во регионот и пишувајте на било која од нив, за било која земја. Натпреварот на македонската Википедија ќе се одржува во истиот период.

Натпревар[уреди извор]

Настанот ќе се одржувa од 21 март до 31 мај, кога ќе се одржуваат поединечни натпревари за статии на секоја Википедија, задржувајќи се на што повеќе земји од регионот.

Цели[уреди извор]

Општите цели на натпреварот се во склад со начелните цели на Викимедииното движење за обезбедување добар број и квалитет на содржини, како и одржливост на соработката:

  1. Зголемување на бројот и квалитетот на содржините на поголем број проекти и јазици.
  2. Зголемување на учеството и заедниците на месно ниво, со привлечен меѓународен настан.
  3. Поддршка за понатамошни иницијативи за соработка меѓу уредниците во регионот.

Поврзано[уреди извор]