Википедија:Викимедија СИЕ Пролет 2016

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на Викимедија СИЕ Пролет

Замисла[уреди извор]

Викимедијанци од регионот на СИЕ на конференцијата на Викимедија во Берлин

Викимедија СИЕ Пролет 2016 (Wikimedia CEE Spring 2016) — натпревар кој се одржал од 21 март до 31 мај во организација на викимедијанци и википедијанци од подрачјето на средна и источна Европа (СИЕ) со цел да се поттикне создавањето на статии за сите земји во регионот на секоја Википедија од истиот.

Замислата е учесниците од сите земји со здружени сили да да прошират информации за историјата, културата, обичаите и луѓето од секој дел на регионот со цел да се дојде до повисоко ниво на заемно признание и разбирање и да се зголеми количината и квалитетот на слободното знаење за регионот на глобално ниво.

Погледајте ја меѓународната страница на проектот.

На Википедија на македонски јазик[уреди извор]

Погледајте ги темите за секоја од земјите во регионот и пишувајте на било која од нив, за било која земја. Натпреварот на македонската Википедија се одржал во истиот период.

Натпревар[уреди извор]

Настанот се одржал од 21 март до 31 мај, кога се одржале поединечни натпревари за статии на секоја Википедија, задржувајќи се на што повеќе земји од регионот.

Општите цели на натпреварот се во склад со начелните цели на Викимедииното движење за обезбедување добар број и квалитет на содржини, како и одржливост на соработката:

  1. Зголемување на бројот и квалитетот на содржините на поголем број проекти и јазици.
  2. Зголемување на учеството и заедниците на месно ниво, со привлечен меѓународен настан.
  3. Поддршка за понатамошни иницијативи за соработка меѓу уредниците во регионот.

Поврзано[уреди извор]