Википедија:ВикиПроект Лингвистика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
лингвистика: (портал, проект)  

ВикиПроектот Лингвистика е збир на страници кои овозможуваат полесна координација во уредувањето на статии поврзани со лингвистиката, одржување и дополнување, нивно категоризирање, како и создавање на соодветни предлошки.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во работата на проектот, слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите слободно користете ја страницата за разговор.

Учесници[уреди извор]

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Лингвистика}} на нивните кориснички страници.

Цели[уреди извор]

Активностите предвидени во овој проект се насочени кон остварување на следниве цели:

 • создавање на квалитетни статии поврзани со лингвистиката;
 • уредување на статии според критериумите за избор на статии на Главната страница и нивно предложување за таа намена;
 • одржување, дополнување и подобрување на квалитетот на постоечките статии;
 • категоризирање на сите статии поврзани со лингвистиката во соодветни категории, кои се во рамките на главната категорија лингвистика;
 • одржување на порталот;
 • создавање на нови предлошки за лингвистиката и одржување и примена на постоечките;

Предлошки[уреди извор]

Puzzle A.png

 • {{Портал}} — Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со порталот Лингвистика. Се става на крајот на статијата во делот „Поврзано“. Се користи со следниов код: {{Портал|Лингвистика|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Лингвистика статија}} — ознака дека статијата е дел од проектот Лингвистика — се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВПЛИНГВИСТИКА хипер навигација}} — предлошка за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Лингвистика}} — предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{Лингвистика}} — се додава во статиите, кои ги содржи оваа предлошка.
 • {{Инфокутија за писател}} — Оваа предлошка се поставува на почетокот на статиите за писатели.

Никулци[уреди извор]