Википедија:ВикиПроект Економија

Од Википедија — слободната енциклопедија
економија: (портал, проект)  

ВикиПроектот Економија е зоададен со цел да ги организира неговите учесници во создавањето на квалиртетни статии поврзани со економијата, нивно одржување и одржување на постоечките статии од областа на економијата, како и категоризација на сите економски статии.

Ако сте заинтересирани да станете член на овој ВикиПроект слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите слободно користете ја страницата за разговор.

Учесници[уреди извор]

Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Економија}} на нивните кориснички страници.

Организација на работа и цели[уреди извор]

Работата на ВикиПроектот Економија е поделена на примарна и секундарна.

Во примарната работа, учесниците се организираат со цел да ги остварат конкртетните цели кои се наведени во поректот:

 • уредување на статии поврзани со основните економски поими;
 • уредување на статии поврзани со основните економски законитост;
 • уредување на статии поврзани со славни економисти
 • следење на тековните економски промени и уредување на конкретни статии кои се поврзани со тековните економски настани;
 • одржување на статии поврзани со економија и
 • одр=жување на порталот економија.

Во рамките на секундарната работа предвидени се неколку работи кои со нивното остварување се очекува да овозможат полесна пристапност, разбирливост и поголем интерес кај нивните читатели:

 • уредување на статии поврзани со економски признанија, интересни настани и сл.;
 • подобрување на квалитетот на статиите со што се овозможува нивната содржина да биде доволна за да го заинтересира читателот;
 • предложување на статии и слики поврзани со економија за избрани на главната страница;
 • создавање на нови портали поврзани со економијата (Видете:ВикиПроект Портали) и
 • создавање на нови предлошки.

Предлошки[уреди извор]

 • {{Портал}} - Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со економскиот портал. Се става на крајот на статијата во делот „Поврзано“. Се користи со следниов код: {{Портал|Економија|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Економија статија}} - ознака дека статијата е дел од проектот Економија - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Економија хипер навигација}} - предлошка за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Економија}} - предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

Никулци[уреди извор]

Како да помогнам?[уреди извор]


Во наредната листа се дадени статиите од областа на економијата кои се предвидени и треба да ги има на Википедија на македонски јазик:

Листа на економски статии кои треба да ги има на Википедија на македонски јазик