Виетнамски синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Виетнамскиот синдром – поради хоророт на кој биле сведоци, многу од недоброволно регрутираните непрофесионални војници – цивили во Виетнамската војна, по враќањето од Виетнам се соочуваат со проблеми во социјализацијата, живеат изолирани, и голем дел од нив, не можејќи да ги избегнат кошмарите, се самоубиваат.