Весталка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Roman depiction of the Virgo Vestalis Maxima

Во античкaта римска религија, Весталките (на латински: virgines Vestales; ед. virgo Vestalis), биле свештенички на Веста, божицата на огништето. Колеџот на Весталките и неговата благосостојба биле сметани за фундаментални за безбедноста на Рим. Тие го одгледувале светиот оган кој не смееше да изгасне. Весталките биле ослободени од вообичаените социјални обврски како што се стапувањето во брак и имањето на деца, и останале девици со цел да се посветат на студијата и правилното почитување на државните ритуали кои биле надвор од границите на машките колеџи на свештеници.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. For an extensive modern consideration of the Vestals, see Ariadne Staples, From Good Goddess to Vestal Virgins: Sex and Category in Roman Religion (Routledge, 1998).