Велепоседнички дом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вадесдонската великопоседничка куќа

Велепоседнички дом или великопоседнички домкуќа на село, која историски го претставувала средиштето на великопоседот (видете Великопоседништво). Изразот обично се применува за релативно мали куќи на село кои му припаѓаат на благородничките семејства, наместо за велики достоинственички куќи. Тие може да се со одбранбен карактер (до барокниот период) со ѕидини, шанци и кули или пак со чисто станбен карактер во согласност со општествените прилики во своето време.

Великопоседнички домови[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]