Васил Иљов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Васил Иљов.
Васил Иљов.

Васил Иљов — македонски архитект и претседател на здружението на граѓани „Антички Македонци“ од Богданци.

Има држено многу предавања на тема континуитет на Античките Македонци со денешните. Активноста на здружението и на Васил Иљов е насочена пред сè кон преиспитување на историјата и културата на македонскиот народ од античко време до денес[1], како и целосна поддршка на сите проекти во полето на културно уметничката и научна дејност од областа на античката Македонска историја и култура[2].

Здружението е против официјалната историска наука на Република Македонија, и се бори за ревизија на историјата со поголема афирмација на тезата за директен континуитет со антиката.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Преамбула на „Статутот на здружението на граѓани „Антички Македонци" - Богданци, дел Образложение, параграф 1
  2. Член 9, параграф 4 од Статутот на здружението на граѓани „Антички Македонци" - Богданци

Надворешни врски[уреди | уреди извор]