Варијационен метод

Од Википедија — слободната енциклопедија

Швингеровиот принцип на квантна акција е варијационен метод во квантната теорија на поле, воведен од страна на Џулијан Швингер. Во овој меетод, квантната акција е оператор. Главна равенка на овој Швингеров принцип е: δ‹B\A›= i ‹B\δS\A›