Бјорко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бјорко во езерото Маларен, Шведска

Бјорко (шведски за „Остров од бреза“) е остров во езерото Маларен во источно-централна Шведска. Претежно е познат по сместувањето на местото на ископување населено со населба Бирка в. 750-975 н.е., заедно со Ховгарден на Аделс, прогласена за светско наследство во 1993 година. Се наоѓа јужно од Аделсо и западно од островите Екеро и Мунсу, и е еден од островите во општината Екеро.

Историја[уреди | уреди извор]

Најстариот од античките остатоци на островот е мал. Мала реликвија или светилиште била откопана на врвот на островот. Во античките германски текстот се однесува на нешто или некого, познат како "еден" или "гласник", Тој се состоел од девет камени структури, од кои две се изгорени насипи, а еден е каирн познат како "Гробот на Инга". На Нивниот карактер и покачената локација укажуваат дека припаѓале на привремена населба од бронзено време (1800-500 п.н.е.), од луѓе кои го посетиле островот за сезонски лов и риболов.

Карта на Бјорка од Suecia Antiqua et Hodierna, објавена во 1710 година

Првата постојана населба датира од доцното германско железно време (400-800 н.е.). Мала гробница која содржи 15 гробови на сесевероисточниот дел на островот, позната како Ормкенс, е веројатно остатоци од мала населба која пред датира од Бирка за помалку од еден век. Можно е гробот да му припаѓа на селото на островот, Бјорко, заедно со уште две гробишта: Гриндбекен, северно од селото со 25 гробови и Кербека, јужно од селото со 45 гробови. Последното од овие места содржи ковчези и на тој начин укажува дека селото коегзистирало со Бирка, го преживеало и продолжува да постои. Во селото имало девет фарми до околу 1900 година, кога четири од нив морале да се преселат, а три останале денес. Повеќето од постојните згради се од почетокот на 20 век, со неколку индивидуални згради кои се постари еден век или повеќе.

Бирка[уреди | уреди извор]

Старата земјена работа

Населбата Бирка потекнува околу 800 година од нашата ера на бреговите на теснецот што ги дели Бјорко и Аделс, денес пасиште познато како Бистан, зафаќајќи околу 12 хектари. Областа е уште ограничена со древните одбранбени земјени работи, кои некогаш сигурно се протегале подалеку на југ до ридската тврдина во Боргберг. Во водата во непосредна близина на Бирка се наоѓаат остатоци од столбови за кои се верува дека служеле како поморска одбранбена линија. Околу земјените работи се пронајдени три големи гробишта што и припаѓаат на Бирка. Најсевероисточно и најголемо е Хемланден со околу 1.600 гробови; јужно од Бирка се наоѓаат две помали гробишта: берговски огниште со 250 гробови и Кварнкаба со 185 гробови. Откопани се приближно 1.100 од 2.000 гробови Бирка. Археолошките наоди од ископувањата ги чува Шведскиот музеј за национални антиквитети во Стокхолм.

Крстот Ансгар

Во 1834 година, илјада години откако Ансгар го посети островот, таканаречениот „Крст Ансгар“ бил подигнат на Боргберг, а сто години подоцна „Капелата Ансгар“ била изградена источно од селото. Малата капела е изградена со употреба на песочник и има хор, наос и кула. За време на службите, се отвориле три големи порти за да се овозможи проповед на отворено. Капелата е богато украсена со слики и скулптури од неколку познати шведски уметници.

Денес, големи делови од северниот остров се купени од шведската влада со цел да се заштитат остатоците. Оваа област е управувана од Шведскиот одбор за национално наследство (Одборот за национално наследство), кој се обидувал да го зачува и обнови пејзажот.

 

Извори[уреди | уреди извор]

  • Bratt, Peter (1988). Mälaröarna - kulturhistoriska miljöer (Swedish). Stiftelsen Stockholms Läns Museum. стр. 96–100. ISBN 91-87006-06-5.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)91-87006-06-5
  • Амброзијани, Бјорн и Бо Г. Ериксон: Бирка викингаштаден (Хуганас: Викен, 1992)
  • Харисон, Дик Сверигес историја - меделтиден (Фалкопинг, 2002)
  • Линдквист, Херман Историен ом Свериге. Фран се губи до кунгарике (Стокхолм: Норстедц, 1996)
  • Вол, Матс Фолкет и Бирка. Викингарнас (Стокхолм: BonnierCarlsen, 1999)