Буплеурум (Bupleurum)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Буплеурум (Bupleurum) се вид едногодишни и повеќегодишни голи растенија т.е. локални ендемски видови растенија во Националниот парк Галичица.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Листовите им се прости, целокрајни. Брактеите им се присутни, но кај некои отсуствуваат; брактеолите секогаш им се присутни. Чашката отсуствува. Венечните ливчиња се речиси исклучиво ѓолти, поретко бели или црвени, а терминалниот јазиковиден дел е свртен кон внатрешноста на цветот, до средината, па дури, речиси и до основата.

Плод[уреди | уреди извор]

Плодот е јајцевиден или долгнавест, со пет не многу јасни ребра и со појасно или послабо изразени многу тесни крилца, што кај некои тие се речиси незабележливи. Површината на плодот е мазна или брадавичеста.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Micevski, Razprave IV razreda Slov. Akad. Znan. Umet. 31 (12): 181 (1990)