Бруто национална среќа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слоган за Бруто национална среќа 
Бруто национална среќа

Бруто национална среќа (GNH) е мерење на колективната среќа на една нација. Тоа е концепт кој се појавил во 1972 година во Бутан како идеја на тогашниот бутански крал. Идејата претставува противтежа на бруто-националниот производ како индикатор за развој, кој укажува само на економската компонента на развојот.

Историја[уреди | уреди извор]

Потекло[уреди | уреди извор]

Во 1970-те години, земјите во развој беа насочени кон зголемување на економскиот успех да се помогне во развојот на просперитетот.[1] Кралот на Бутан, Џигме Синге Вангчук, верувал дека економскиот пристап го обесчовечува процесот на развој. Вангчук решил да се насочи на концептот којшто тој го нарекува „Бруто национална среќа“. 

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brooks, Arthur C. (2008-01-01). Gross National Happiness: Why Happiness Matters for America--and how We Can Get More of it (англиски). Basic Books. ISBN 0465002781.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]