Број на вулкан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бројот на вулканот (исто така и број на референтна датотека на вулканот, систем за нумерирање на вулкани или VNUM ) е хиерархиски географски систем за уникатно идентификување и означување на вулканите и вулканските карактеристики на Земјата. Броевите се состојат од четири цифри, цртичка, потоа уште два или три бројки. Првите два броја го идентификувале регионот, следните два подрегионот, а последните два или три поединечниот вулкан. [1]

VNUM бил развиен од проектот Каталог на активни вулкани на светот на Меѓународната асоцијација за вулканологија, сега Меѓународна асоцијација за вулканологија и хемија на внатрешноста на Земјата (IAVCEI), кон крајот на 1930-тите. [1] Моментално е администриран од Глобалната програма за вулканизам во институцијата Смитсонијан во Вашингтон, ДЦ (САД), во соработка со IAVCEI и Светската организација на опсерватории за вулкани (WOVO), комисија на IAVCEI.

Системот на броеви бил користен во двете изданија на книгата Вулкани на светот во 1981 и 1994 година.

Во септември 2013 година, Глобалната програма за вулканизам објавила нов формат за број на вулкан. [2] Новиот формат е 6-цифрен број и повеќе не вклучува ненумерички знаци.

Откако го преместиле VOTW на нова платформа за база на податоци, развиле нов систем VNum и го распоредиле ажурираниот систем на 30 септември 2013 година компатибилен со современите компјутерски системи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Volcano Data Criteria“. Global Volcanism Program. Посетено на 14 June 2015.
  2. „Smithsonian / IAVCEI Volcano Numbers“. Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. 30 September 2013. Посетено на 8 March 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]