Болид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Болид – многу светол метеор со привидна магнитуда од &минус;14 или посветла
Светска карта на настани на болид (1994–2013)

Болид значи исклучително светол метеор, но терминот е предмет на повеќе од една дефиниција, според контекстот. Тоа може да се однесува на секое големо тело кое формира кратер или на она што експлодира во атмосферата. Може да биде синоним за огнена топка, понекогаш специфична за оние со привидна магнитуда од -14 или посветла[1].

Дефиниции[уреди | уреди извор]

Зборот болид (/ˈbld/; Италијански преку латински од Greek βολίς bolís, ) може да се однесува на малку различни феномени во зависност од контекстот во кој се појавува зборот, а читателите можеби ќе треба да направат заклучоци за да одредат кое значење е наменето во одредена публикација.

Едно чувство се однесува на екстремно светол метеор, особено оној што експлодира во атмосферата. Во астрономијата, се однесува на огнена топка приближно светла како полна месечина, и генерално се смета за синоним за огнена топка. Во геологијата, болидот е многу голем удар.

Една дефиниција го опишува болидот како огнена топка што достигнува привидна величина од -14 или посветла – повеќе од двапати посветла од полната месечина.

„Суперболид“ е болид што достигнува привидна светлинска величина од -17 или посветла, што е приближно 100 пати посветло од полната месечина. Неодамнешните примери на суперболиди ги вклучуваат метеоритот Сатерс Мил во Калифорнија и Метеорот Чељабинск во Русија.

Астрономија[уреди | уреди извор]

Анимација на болид влез во атмосферата и излив на воздух

ИАУ нема официјална дефиниција за „болид“, и генерално го смета терминот синоним за огнена топка, посветла од вообичаеното метеор; сепак, терминот генерално се однесува на огнени топки кои достигнуваат привидна магнитуда &минус;14 или посветла. Астрономите имаат тенденција да користат „болид“ за да идентификуваат исклучително светла огнена топка, особено онаа што експлодира (понекогаш се нарекува и детонирачка огнена топка)./9780191851193.001.0001/acref-9780191851193-e-487 „bolide“ Проверете ја вредноста |url= (help). Oxford Dictionary of Astronomy. Посетено на 1 септември 2019.</ref> Може да се користи и за да значи [#[Metico манифестации|огнена топка што се слуша]].

Суперболид[уреди | уреди извор]

Избрани експлозииа на суперболид воздух:

Геологија[уреди | уреди извор]

Геологот го користи терминот bolide во малку поинаков контекст од астроном. Во геологија, укажува на многу голем удар. На пример, Woods Hole Крајбрежниот и морскиот научен центар на USGS користи „болид“ за секое големо тело кое удира што формира кратер чие потекло и состав е непознато, како, на пример, дали станува збор за камен или метален астероид, или помалку густа, ледена комета направена од испарливи, како што се вода, амонијак и метан.

Најзабележителен пример е болидот што го предизвика кратерот Чикшулуб пред 66 милиони години. Научниот консензус се согласува дека овој настан директно довел до истребување на сите нептичји Диносауруси, а за тоа е потврдено и со тенок слој од Иридиум пронајден на тој геолошки слој што ја означува K–Pg границата[2].

Галерија[уреди | уреди извор]

Футаже на суперболидниот метеор Кељабинск
Болид од метеорскиот дожд Geminids (SAO RAS, vmag & thinsp; −3) во декември 2010 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]