Болдо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Болдо
Научна класификација [ у ]
Царство: Plantae
клад: Angiospermae
клад: Magnoliidae
Ред: Laurales
Семејство: Monimiaceae
Род: Boldo
Molina
Вид: Болдо
Научен назив
Peumus boldus
Molina

Болдо е ниско дрво или грмушка што расте во аридните подрачја од Чиле. Иако растението е воведено и во Европа и Северна Африка, не може да се види често надвор од ботаничките градини.

Болдото содржи алкалоиди од апорфински тип, од кои најзначаен е болдинот. Листот од болдо содржи и 2-4% етерично масло. Главни состојки се: аскаридол (16-38%), 1,8-цинеол (11-39%) и p-цимен (9-29%).