Бобрускиј замок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсадата на замокот Бобрускиј во 1649 година

Замокот Бобрускиј комплекс од дрвени одбранбени и административни згради на средновековниот Бобруискиј.

Приказна[уреди | уреди извор]

Постоел во средниот век (XIV-XVIII век), сместен на десниот брег на реката Березина. Според пописите од 1638 и 1684 година, имал површина од 13,5 мртовечници (9,6 хектари), бил опкружен со земјен бедем, дабов ѕид со три одбранбени кули и три двојки, опкружен со ров широк до 15 метри., влезот во замокот бил преку мост лулашка. На територијата на замокот имало двокатна станбена зграда и помошни згради во подрумот .

Постојано бил подложен на опсади и уништувања, вклучително и од Кримските Татари во 1502-1503 година, од трупите на Хетман Јануш Раџивил во 1649 година, постепено губејќи ги своите утврдувања. Во 1665 година, замокот изгорел за време на опсадата на атаманот Золотаренко од страна на Козаците. Како резултат на реконструкцијата во 1692 година, замокот целосно ги изгубил одбранбените функции.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Туристичка енциклопедија на Белорусија. Мн. Белоруска енциклопедија, 2007. - 648s.