Блокада на патот со тревни стеснување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Блокада на патот со тревни стеснување

Датум 2 декември 2002 година - денес

Локација Провинцискиот автопат Онтарио 671, во близина на Слант Лејк, Првата нација Асубпеесхосеевагонг

Тип Блокада на патишта

Организирано од Asubpeeschoseewagong Првата нација

 

Блокадата на патот Grassy Narrows е тековна блокада на патиштата во Канада што започна во 2002 година за да се спречи расчистување на дрва на територијата на Првата нација на Asubpeeschoseewagong .

Историја[уреди | уреди извор]

Блокадата на патот Grassy Narrows започна на 2 декември 2002 година и ги спречува камионите за сеча да влезат на територијата на Првата нација на Asubpeeschoseewagong (исто така позната како Grassy Narrows First Nation).[1][2] Grassy Narrows се наоѓа во северозападниот дел на Онтарио во близина на градот Кенора .[3] Блокадата е на провинцискиот автопат 671 во Онтарио во близина на Слент Лејк.[3]

Пример за расчистување во Канада

Од 1990-тите, сечата во близина на заедницата беше забрзана што ги натера членовите на заедницата да дејствуваат.[4] Работејќи со не-домородните екологисти и застапници за човекови права, тие започнаа медиумски кампањи за да го привлечат вниманието на нивниот протест.[3] Многу луѓе мислат дека расчистувањето е јасно кршење на правата од договорите и суверенитетот на нацијата Анишинаабе .[се бара извор]

Шефот и советот на Граси Тероу сакаа да ги запрат напорите за сеча со работа во рамките на федералниот систем и да го користат индискиот акт . Во 2008 година, владата на Онтарио почна да преговара за решавање на конфликтот, со што беше прекината лиценцата за компаниите за сеча на дрва.[4] Во 2014 година, покраинската влада изјави дека ќе ги надгледува компаниите за сеча за да се уверат дека се придржуваат до новите предложени правила. Сепак, многумина во заедницата остануваат скептични.[2]

Позадина[уреди | уреди извор]

Во 1873 година, народот Анишинабе учествуваше и преговараше во Договорот 3 со Владата на Канада . Условите на овој договор се крајно оспорени од народот Анишинабе и од Владата на Канада бидејќи и двете групи не се согласуваат околу неговото толкување и претпоставки.[4] Владата на Канада во тоа време сакаше да се прошири подалеку на Запад за повеќе земјоделски населби. Овој договор се сметаше за начин да се обезбеди и да се создаде пат низ северозападниот дел на Онтарио и понатамошното градење на канадската нација.[4] Водачите на Анишинабе го гледаа договорот како договор за мир и пријателство. Народот Анишинабе сакаше да ја сподели земјата за да го обезбеди нејзиниот опстанок, но не и да ја предадат според усните истории и неофицијалните верзии на Договорот 3.[4] Владата на Канада го оспорува ова, наведувајќи дека правото на Анишинабе на земјиште било предадено откако ќе се потпише договорот.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Контаминација со жива во Grassy Narrows

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

  • Вилоу, Ана Ј. Силни срца, родни земји: културниот и политичкиот пејзаж на анти-расчистувачкиот активизам Анишинаабе . SUNY Press, 2012 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Turner, Logan (2023). „Grassy Narrows marks 20 years of the blockade protecting its land from logging“. CBC.
  2. 2,0 2,1 „Resistance recognized: Grassy Narrows' blockade wins award“. CBC News (англиски). Посетено на 2017-11-26. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:15“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. 3,0 3,1 3,2 Willow, Anna J. (Summer 2016). „Indigenous ExtrACTIVISM in Boreal Canada: Colonial Legacies, Contemporary Struggles and Sovereign Futures“. Humanities. 5 (3): 7–8. doi:10.3390/h5030055. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:32“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Willow, Anne J. (2011). „Conceiving Kakipitatapitmok: The Political Landscape of Anishinaabe Anticlearcutting Activism“. American Anthropologist. 113 (2): 265–269. doi:10.1111/j.1548-1433.2011.01329.x. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Willow2011“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Willow2011“ е зададен повеќепати со различна содржина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]