Прејди на содржината

Биосферен резерват Јорнада

Координати: 32°37′N 106°45′W / 32.617° СГШ; 106.750° ЗГД / 32.617; -106.750
Од Википедија — слободната енциклопедија
Биосферен резерват Јорнада
Савана од трева и грмушки во Јорнада
МестоНово Мексико, САД
Најблизок градЛас Крусес
Координати32°37′N 106°45′W / 32.617° СГШ; 106.750° ЗГД / 32.617; -106.750
Површина78.297 ха
Воспоставен(а)1976

Биосферен резерват Јорнада (основан 1976) — биосферен резерват на УНЕСКО во јужниот дел на Ново Мексико. Тој е еден од трите биосферни резервати што ја претставува пустината Чивава (заедно со биосферен резерват Биг Бенд и Националниот парк во западен Тексас и биосферен резерват Биг Бенд и Националниот паркбиосферниот резерват Мапими во Мексико). Областа се протега од гребенот на планините Сан Андрес, во кои доминира нискостеблеста шума, до рамнините Јорнада, карактеризирани со полупустински пасишта.[1]

Сите три биосферни резервати во пустината Чивава се наоѓаат во области во кои традиционално доминира стопанството за одгледување на добиток. Денес, тие се соочуваат со различни проблеми со управувањето со ресурсите кои се однесуваат на одржливиот развој во пустинските екосистеми. Проблемите се поврзани со пасење на добиток, загадување на воздухот и квалитет на вода, ловокрадство на растенија и животни и губење на живеалишта.[1]

На 78.297 ха Биосферниот резерват Јорнада го опфаќа експерименталниот опсег Јорнада на Земјоделската истражувачка служба на Министерството за земјоделство на САД основан во 1912 година.[2] Додека е во рурална област, таа станува сè повеќе под влијание на урбаните економии на Лас Крус, Ново Мексико и Ел Пасо, Тексас. Се фокусира на долгорочни експериментални истражувања насочени кон управување со опсегот и одржување на здрави пустински екосистеми.[1]

При прогласувањето на три биосферни резервати во пустината Чиваван се очекувало дека соработката ќе ги развие знаењата и вештините потребни за управување со екосистемите на пустината Чиваван за зачувување и одржливи економски употреби. Денес, главно, истражувачки и еколошки проекти ја карактеризираат оваа соработка.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Јорнада бил основан од повлечените земји од јавна сопственост со Претседателскиот извршен налог #1526 потпишан од претседателот Вилијам Х. Тафт пет месеци откако на Ново Мексико му била доделена државност, на почетокот на 1912 година Првично именуван како Резерват опсег Јорнада резерватот е основан во рамките на Бирото за растителна индустрија на УСДА, но пренесен на Шумската служба на САД (УСФС) во 1915 година. УСФС брзо воспоставил програма за истражување за решавање на главните цели наведени во Извршната наредба од 1912 година, вклучително: 1) квантифицирање на капацитетот за носење на родниот остров за употреба на добиток, 2) воспоставување на систем на искористување на сточна храна во согласност со барањата за раст на пустинските фуражни растенија и 3) да се испита можноста за подобрувања на пасиштата со воведување на нови растенија, садење семе и зачувување на истекувањето. Овие цели бил сметани за клучни за решавање на широко распространетите проблеми на деградација на растителните области, кои беа документирани низ југозападниот дел на Америка на крајот на 19 век.[2]

Во 1952 година, Јорнада бил префрлен во тогаш новосоздадената служба за земјоделско истражување (АРС). АРС ја проширила програмата за истражување од нејзините потесни почетоци до една со национално и меѓународно значење за земјиштето и нејзиното зачувување и управување. Истражувањата во текот на минатиот век се ефикасно категоризирани во шест главни теми: екологија на растенија и предели, науки на екосистемите, управување со растителни подрачја, стратегии за мониторинг и проценка на земјиштето, подобрувања на пасиштата и производство и сточарство на сточарството.[2]

Јорнада бил прогласен за биосферен резерват на УНЕСКО во 1976 година. Бил прогласен за еден од оригиналните групи на долгорочни места за еколошки истражувања (ЛТЕР) во 1982 година, и бил назначен како место за преместување во рамките на новата Национална мрежа за еколошка опсерваторија (НЕОН) во 2012 година.[2]

Истражувањето и администрацијата на резерватот се спроведуваат во лабораториски и канцелариски објект од 29.000 квадратни метри, во кампусот на Државниот универзитет во Ново Мексико (НМСУ).[3]

Извори[уреди | уреди извор]

 Оваа статија содржи делови преземени од слободно дело. Изјава/дозвола за лиценцата на Ризницата. Текстот е преземен од UNESCO - MAB Biosphere Reserves Directory, UNESCO, UNESCO. Да научите како да лиценцирате статии на Википедија посетете ја оваа страница. Повеќе информации за употреба на текст од Википедија видете услови на употреба.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „UNESCO - MAB Biosphere Reserves Directory: Jornada“. Посетено на 3 June 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Havstad, Kris M. „Jornada Experimental Range“ (PDF). USDA. Посетено на 3 June 2016.
  3. „A River Runs Through It: The Jornada Experimental Range Battles Desertification“. AgResearch Magazine. July 2004. Посетено на 4 June 2016.