Бинбаша

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бимбаша (турски: Bınbaşı, bin - „илјада“) бил командант во војската на Османлиите на една илјада војници. После реорганизација на турската војска на почеток на 19 век, бимбаша станал командант на баталјон. Ова одговара на чинот мајор според современата воена терминологија.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Овој збор е составен од два турски збора:

  • бин ( bin) - што значи илјада;
  • Баша ( başı) што значи глава, поглавар, водич, командант.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]