Билион

Од Википедија — слободната енциклопедија

Билион (од француски: billion) — поим кој може да се однесува на два различни броја:

Долга скала (македонска употреба)[уреди | уреди извор]

  • 1.000.000.000.000 (милион милиони)[1] или десет на дванаесетти степен (1012) според долгата скала која се користи во Македонија и разни други земји. Претставува износ илјадапати поголем од билионот на кратката скала (подолу), и износ истоветен на трилионот во таа скала.

Кратка скала[уреди | уреди извор]

Денес кратката скала е сеприсутна во англојазичните земји. Во САД е усвоена многу одамна, преку Франција.[4] Британија пак, официјално се префрлила на оваа скала дури во 1974 г., иако наоѓала примена во техничката литература и новинарството уште од 1950-тите; денес британскиот билион во долгата скала се јавува поретко.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „билион“ — Лексикон на македонскиот јазик
  2. „How many is a billion?“. oxforddictionaries.com. Архивирано од изворникот на 2012-12-17. Посетено на 2019-07-23.
  3. Dent, Susie (28 October 2011). „How billions and trillions changed“. BBC News. Посетено на 10 јули 2015.
  4. „billion, n.“. OED Online. Oxford University Press. Посетено на 15 јуни 2019.
  5. Cracknell, Richard; Bolton, Paul (јануари 2009). Statistical literacy guide: What is a billion? And other units (PDF) (Report). House of Commons Library. Посетено на 10 јули 2015.