Бетезда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бетезда
Карта
Бетезда

Бетезда (хебрејски:בריכות הצאן) е името за поранешниот базен кој се наоѓал во склопот на Соломонскиот храм во Ерусалим, денешен Израел. Се претпоставува дека првиот базен бил изграден во 8 век п.н.е., вториот во 3 век п.н.е. Самата карта на тогашниот базен денеска се наоѓа во израелскиот музеј.