Батачки јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батачки
Географска
распространетост:
Суматра, Индонезија
Класификација:австронезиски
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:btk

Седумте батачки јазици (или само батак) се говорат од народот Батаци во планинските краишта на Северна Суматра, Индонезија и пишуваат со батачка азбука. Овие јазици се:

Географска поделба на Батачките јазици

Постои и палавански батачки јазик, кој не е сроден со овие јазици, освен што е исто така австронезиски.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]