Бандар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бандар или Бундер (на фарси بندر) е персиски збор што значи „врата“ и „небо“. Етимолошки гледано зборот е комбинација на персиските بند Банд (ограден) и در дар (порта, врата) што значи "ограден простор" (т.e. заштитен од морето). Зборот преку персиските морепловци се разширил пошироко низ истокот и многу места од Иран, па до Индонезија го носат ова име. Во индискиот јазик Бандар значи и „мајмун“ иако зборот „Бандарга“ значи „пристаниште“. Во малајскиот јазик банда значи „град“, додека во индонезискиот јазк овој збор означува „пристаниште“.

Поврзано[уреди | уреди извор]