Прејди на содржината

Бамбарски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бамана (бамбара, бамананкан) е јазик на народот Бамана или Бамбара, кој се зборува главно во центарот на западниот дел на Република Мали. Има статус на национален јазик и е главен јазик за меѓународна комуникација во Мали. Припаѓа на јазичното семејство Манде (макросемејство „конго-кордофанско“).

Бројот на говорители на бамана како нивен мајчин јазик се проценува на 4 милиони луѓе. (од 2012 година), како на втор јазик - околу 10 милиони[1].

Бројот на превозници продолжува да расте.

Заедно со 12 други јазици во земјата, Бамана има статус на национален јазик во Мали. Бамана активно се учи на училиште, тоа е јазик на радио и телевизиско емитување. На Баман се објавени стотици книги од популарна-применета природа; Неодамна, фикцијата почна да се обликува. Широко се користи во религиозните традиции. Бамана е главниот трговски јазик во Мали и има постојан пораст во неговата употреба во различни области.

Дијалекти

[уреди | уреди извор]

Взаемната разбирливост помеѓу стандардниот бамана и некои локални дијалекти, како и меѓу локалните дијалекти, е тешка. Границите меѓу дијалектите често се нејасни.

Не постои општо прифатена лингвистичка класификација на баманските дијалекти. Тие може привремено да се групираат во следните групи:

западен (каарта, дијалект на Тамбакунда во Сенегал);

северна (беледугу, банамба, месекеле);

централен (џитуму, џамадугу, банинко, сегу);

јужна (чакадугу, келјадугу, јалакадугу, куруламини, банимониче, чемала, чендугу, шендугу, ганадугу);

источна (кала, курума, саро, дијалекти северозападно од Мопти);

југоисточен (зегедугу, бендугу, банинко, бакокан, ѓубре)[2]

  1. „Bamanankan | Ethnologue“. web.archive.org. 2015-09-24. Архивирано од изворникот на 2015-09-24. Посетено на 2023-02-24.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  2. Видрин В.Ф. Бамански јазик. Упатство. - Државен универзитет во Санкт Петербург, 2008. - S. 6-7. - 204 стр.