Прејди на содржината

Артур Том

Од Википедија — слободната енциклопедија
Том (со очила и во униформа) со посетителите на Вилсанди во 1939 година.

Артур Том (роден Артур Едуард Јоханес Том; 5 јануари 1884 - 29 март 1942 година) бил естонски орнитолог и конзерватор кој работел на островот Вилсанди кој подоцна станал национален парк Вилсанди. Тој бил уапсен по советската окупација на Естонија и починал во работен логор Усолаг Гулаг.

Том е роден во селото Сагариште во општина Пихтла, округот Саре, и станал светилничар на Вилсанди во 1906 година, каде што започнал активно да се бори за зачувување на птиците. Тој ги изнајмил островите Вајка и го охрабрил гнездењето на птиците. Во 1917 година, Германците ја окупирале Сарема и многу гнезда биле уништени, а птиците и јајцата биле изедени. По Естонската војна за независност, во 1921 година студирал рибарство, метеорологија, орнитологија и таксидермија на Универзитетот во Тарту. Тој основал истражувачка станица во Куснеме во 1922 година и музеј во 1926 година. Во 1930 година основал друштво за заштита на природата за да го заштити островот Сарема. На островите Вајка во 1906 година се вгнездиле само 6 пара обични бајдри, а по заштитата, во 1938 година се искачиле на стотици, а сега ги има во илјадници. Тој објавил книга за птиците на Вилсанди во 1932 година, потпомогнат од неговата сопруга Алма Розали Том. По советската инвазија, тој бил уапсен од НКВД на 11 јуни 1941 година во Куресаре и бил испратен во логорот Усолаг во округот Соликамски, Руска Советска Федеративна Социјалистичка Република. Тој бил осуден на смрт за шпионажа и антисоветска активност на 16 мај 1942 година, но по жалба, тој не бил погубен, туку умрел во заробеништво на 29 март, на 58-годишна возраст. Неговата сопруга Алма исто така била осудена на егзил и починала во Нагорск во 1945 година[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Шергалин, Е.Э. (2012). „Трагичная судьба Артура Тоома (1884-1942) – маячника, орнитолога и природоохранника“. Русский орнитологический журнал (руски). 21 (795): 2245–2252.