Артур Мелер ван ден Брук

Од Википедија — слободната енциклопедија

Артур Мелер ван ден Брук (германски: Arthur Moeller van den Bruck; 1876-1925) - германски историчар.

Животопис[уреди | уреди извор]

Творештво[уреди | уреди извор]

Во 1923 година, ван ден Брук ја објавил книгата „Третиот рајх“ (Das dritte Reich) која извршила пресудно влијание врз Хитлер. Во неа, авторот ги критикувал социјализмот, либерализмот и демократијата и повикувал на формирање нова германска самосвест и воспоставување црвста, авторитарна држава со централна контрола на економијата.[1] Во 1933 година, ван ден Брук ја објавил книгата „Социјализмот и надворешната политика“ (Sozialismus und Aussenpolitik) во која напишал: „Ја загубивме војната портив Западот. Социјализмот изгуби од либерализмот.“ гордеејќи се со фактот дека „денес нема либерали во Германија; има млади револуционери, има млади конзервативци... Либерализмот е философија на животот од која германската младина бега со одвратност... Германската младина денес го препознава либералот како врвен непријател.“[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 189.
  2. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 191.