Апостолска палата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон палатата од плоштадот „Свети Петар“

Апостолската палата (на италијански: Palazzo Apostolico, на латински: Palatium Apostolicum) е службената резиденција на папата која се наоѓа во Ватикан. Зградата често се нарекува и Папска или Ватиканска палата, а самата ватиканска држава ја нарекува Палатата на Сикст V во чест на римскиот папа кој е заслужен за почетокот на изградбата во 1589 година на најголем дел од денешната форма на палатата.