Андромаха

Од Википедија — слободната енциклопедија

Андромаха (старогрчки: Ἀνδρομάχη = „машка борба“) — лик од старогрчката митологија, ќерка на тебанскиот крал Етион и жена на тројанскиот јунак Хектор. Таа е опишана како еден од најблагорондите ликови во епот „Илијада“. По пропаста на Троја, таа му била робинка на Неоптолем, синот на Ахил, а по неговата смрт, се омажила за Хелен, братот на Хектор.[1]

Андромаха го оплакува Хектор, слика на Жак-Луј Давид (1783).
Заробеништвото на Андромаха, слика на Фредерик Лејтон (1886).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 163.