Ана-Марија Равнополска-Дин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ана-Марија Равнополска-Дин (бугарски: Анна-Мария Равнополска-Дийн) е бугарска композиторка и музичарка. Родена е на 3 август 1960 година. Студирала во Романија (при Лијана Паскуали) и во САД (при Сузан МакДоналд).Нејзиниот неверојатен талент е одликуван со престижната Artist Diploma во Универзитетот во Индиана, Блумингтон. Компонира класичка, Џаз и поп-музика. Од 1991 работи како професор во Американскиот Универзитет во Бугарија.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Bulgarian Harp Favorites, Arpa d’oro, CD 2003
  • Legende: French Music for Harp, Gega compact disc, 1999
  • Harpist at the Opera (honoring the Donizetti bicentennial), Arpa d'oro CD, 1997
  • Harps of the Americas (Paraguayan and pedal harps), Arpa d'oro CD, 1996
  • Erich Schubert Pop Harp Festival, Gega CD, 1994
  • A Harpist's Invitation to the Dance, Gega CD, 1992