Амка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Амка е името на еден стар древен египетски функционер кој им служел на фараоните Џер, Џет и Ден за време на Првата египетска династија.[1] Тој е првиот раноегипетски функционер чија кариера може да се следи речиси континуирано.

Амка служел за време на три владетели од Првата династија. Неговото име се појавува на печати од гробовите на фараоните Џер, Џет и Ден и на кралицата Мернеит на кралските гробишта во Абидос.[2] Неговата кариера започнала во последните години од владеењето на кралот Џер, продолжила низ времето на владеењето на Џет и завршила во првите години од владеењето на кралот Ден, кога Мернеит била регент. Под Џер тој веќе бил вклучен во администрацијата на доменот на „Хор-секхенти-џу“ и ги имал титулите „неби“ и „хери-нехену“.[2]

Тој ја задржал втората титула за време на владеењето на Џет. Под Мернеит и Ден, тој се чини дека ја достигнал висината на својата кариера, постигнувајќи го чинот на мртовечки свештеник (sekhenu-akh). Неговата последна позиција била администратор на округот на Куќата на телето (hut-ihut), област во западниот дел на Нил, најверојатно во близина на Ком ел-Хисн. Тој се преселил од кралската администрација во регионалната администрација.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Faulkner, Raymond Oliver (December 1962). A concise dictionary of Middle Egyptian. Griffith Institute. стр. 51. Посетено на 20 December 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 Wilkinson, Toby A. H. (1999). Early Dynastic Egypt: Strategies, Society and Security. Routledge. стр. 124. ISBN 978-0-415-26011-4.