Прејди на содржината

Алиментација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алиментација (исто така поцната и како живот (Шкотска), одржување (Англија, Ирска, Северна Ирска, Велс, Канада), spousal поддршка (САД, Канада)) е законска обврска за лицето да обезбеди финансиски поддршка на својот сопружник пред или по брачното разделување или развод . Обврската произлегува од законот за развод или семејното право на секоја земја.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Терминот алиментација доаѓа од латинскиот збор alimōnia ( "храна", alere ", негува"), од кои термините прехранбени (на, или во врска со храна, исхрана), и подхранувам исто така се изведени.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Кодексот на Хамураби (1754 п.н.е.) декларира дка мажот мора да обезбеди поддршка за жената која му родила деца, за таа да може да ви издржува и воспитува:

137. Ако маж сака да се оддели од жена што му родила деца или од неговата сопруга што му родила деца: тогаш тој ќе и даде на сопругата мираз и дел од имотот, така што таа може да ги поддржува своите деца. Кога ќе ги воспита своите деца, ќе и се даде дел од сè што им се дава на децата, еднаков на оној на еден син.

За алиментација се дискутира и во Кодексот на Јустинијан .[2]

Современиот концепт на алиментација е изведен од англиските црковни судови кои доделувале алиментација во случаи на разделба и развод. Додатокот за алиментација се даваше до декретот за развод, заснован на должноста на сопругот да ја издржува сопругата за време на брак, кој сè уште траеше. После разводот или трајната алиментација исто така се засноваше на идејата дека бракот продолжува, бидејќи црковните судови можеа да досудат развод само mensa et thoro, слично на правната разделба денес. Бидејќи разводот не го прекина бракот, должноста на сопругот да ја издржува својата сопруга остана недопрена.[3]

Либерализацијата на законите за развод се случи во 19 век, но разводот беше можен само во случаи на лошо однесување во бракот. Како резултат, барањето за плаќање алиментација се поврза со концептот на вина во разводот. Алиментацијата кон сопругите се плаќаше затоа што се претпоставуваше дека бракот и правото на издршка на сопругата ќе продолжат, но за лошото однесување на сопругот. Прекинувањето на алиментација за развод би му дозволило на виновниот сопруг да профитира од сопственото лошо однесување. Спротивно на тоа, ако сопругата извршила лошо однесување, се сметаше дека изгубила какво било барање за постојана поддршка. Сепак, за време на периодот, странките ретко можеа да си дозволат алиментација, и затоа ретко се доделуваше од судовите.[3] Како што се зголемуваа приходите на сопрузите, а со тоа и можноста за плаќање на алиментација, се доделуваше и алиментација, генерално затоа што сопругата може да покаже потреба од постојана финансиска поддршка, а сопругот имаше можност да плати.[4] Разводот без вина доведе до промени во алиментација. Со оглед на тоа што поддршката на брачниот другар се сметаше за право според системот заснован на вина,[5] таа стана условена според пристапот без вина. Според Американската адвокатска комора, брачната вина е „фактор“ за доделување алиментација во 25 држави и округот Колумбија. Постојаната алиментација започна да не му се допаѓа, бидејќи ги спречуваше поранешните сопружници да започнат нови животи иако во некои држави (на пр. Масачусетс, Мисисипи и Тенеси), продолжуваата со доделување на алиментација, но со некои ограничувања.[6][7][8][9] Алиментацијата премина од поддршката да дозволи на зависниот сопружник да стане финансиски независен или да има ист животен стандард како за време на брак или брак со обичајно право, иако тоа не беше можно во повеќето случаи.[10]

Во 70-тите години на минатиот век, Врховниот суд на Соединетите држави пресуди против родовата пристрасност во доделувањето на алиментација и, според Бирото за попис на САД, процентот на приматели на алиментација кои се мажи се зголеми од 2,4% во 2001 година на 3,6% во 2006 година.[11] Во држави како Масачусетс и Луизијана, платите на новите сопружници може да се користат при утврдување на алиментација исплатена на претходните партнери.[8][12] Неодамна, во неколку високи разводи, жени како Бритни Спирс, Викторија Принципал и essесика Симпсон платија повеќемилионски населби наместо алиментација на поранешните сопрузи.[13][14] Според адвокатите за развод, агресивната потрага по брачна поддршка од страна на мажите станува сè почеста, бидејќи стигмата поврзана со барањето за алиментација исчезнува.

Сметка[уреди | уреди извор]

Откако ќе започне постапката за распуштање, секоја од страните може да побара привремена или приврзана поддршка за време на парницата .

Детска поддршка[уреди | уреди извор]

Алиментација не е издршка на дете, каде што, по разводот, од едниот родител се бара да придонесе за издршка на своите деца плаќајќи пари на другиот родител или старател на детето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Детска поддршка
 • Прикривање
 • Развод
 • Закони за лична одговорност, слични на алиментација, но парите ги плаќаат децата на сиромашни родители
 • Машки права
 • Палимонија - термин од парница во кој е вклучен Ли Марвин
 • Предбрачен договор
 • Правата на жените

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hardy, The Honorable David A. (Winter 2009). „Nevada Alimony: An Important Policy in Need of a Coherent Policy Purpose“. Nevada Law Journal. William S. Boyd School of Law. 9 (2): 4.
 2. Thompson, James C. (July 2010). „Justinian's Law as it Applied to Women and Families“. Women in the Ancient World. Архивирано од изворникот на 2013-08-22. Посетено на 21 July 2013.
 3. 3,0 3,1 Nolan, Laurence C.; Wardle, Lynn D. (2005). Fundamental principles of family law. Buffalo, New York: Wm. S. Hein Publishing. стр. 703–04. ISBN 9780837738321.
 4. McCoy, Jennifer L. (Winter 2005). „Spousal Support Disorder: an overview of problems in current alimony law“. Florida State University Law Review. Florida State University College of Law. 33 (2): 5. Pdf.
 5. „Spousal Support/Alimony Issues“. familylawoc.com. Orange County Divorce Attorney, Christian Family Law Attorneys. 2014. Посетено на March 28, 2014.
 6. Gaston, The Honorable Robert E. (October 2002). „Alimony: You Are The Weakest Link! Part1“. Nevada Law Journal. William S. Boyd School of Law. Архивирано од изворникот на 2020-11-17. Посетено на 2020-11-15. at 8, 9
 7. Sciarrino, Alfred J.; Duke, Susan K. „Alimony: Peonage or Involuntary Servitude?“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 7 January 2010.
 8. 8,0 8,1 Walker, Adrian (13 November 2009). „Alimony Agony“. Boston Globe.
 9. Widrig, James L. „Alimony forever. Not so fast according to the TN Court of Appeals“. Widrig Law. Посетено на 15 November 2014.
 10. Sciarrino, Alfred J.; Duke, Susan K. (2003–2004). „Alimony: Peonage or Involuntary Servitude?“. American Journal of Trial Advocacy. 27: 67–98. Pdf.
 11. Raghavan, Anita (1 April 2008). „Men Receiving Alimony Want A Little Respect“. The Wall Street Journal.
 12. Gomstyn, Alice (November 6, 2007). „Wife No. 2 Paying for Wife No. 1? Join the Club“. ABC News.
 13. Fisher, Luchina (April 17, 2009). 'Gal-imony': Celeb Women Who Pay in the Divorce“. ABC News.
 14. Gomstyn, Alice (September 30, 2009). „Role Reversal: Ex-Wives Angry Over Paying Alimony“. ABC News.