Александар Антонов (глумец)

Од Википедија — слободната енциклопедија
филмски постер во борбениот брод Потемкин, 1927 година
филмски постер во борбениот брод Потемкин, 1927 година

Александар Павлович Антонов бил филмски глумец и имал долга кариера. Тој се родил на 13 февруари 1898 година во Москва, а починал на 26 ноември 1962 година.

Првата улога ја имал како Жозеф Жофре во филмот „Дневникот на Глумов“ во режија на Сергеј Ејзенштајн.

Негова најпозната улога била кога го глумел Григориј Вакулинчук во филмот на Сергеј ЕјзенштајнБојниот брод Потемкин“ . Тој исто така имал учествувано и во друг филм на Ајзенштајн, во филмот „Штрајк“.

Филмографија[уреди | уреди извор]

 • Дневникот на Глумов (1923) како Жофре
 • Штрајк (1925) како член на штрајкувачкиот комитет
 • Крстарицата Потемкин (1925) како Григориј Вакулинчук (болшевички морнар)
 • Ветерот (1926) како морнар
 • Девојче со темперамент (1939) како Мехков, директор на совхоз што одгледува животни
 • Суворов (1941) како полковник Тјурин, командант на полкот Азов
 • Доаѓаат Убијците (1942) како Милер, германски војник
 • Шест навечер (1944) како командант
 • Девојче бр. 217 (1945) како германски војник (некредитиран)
 • Младата гарда (1948) како Игнат Фомин, Хилфсполизеи
 • Битката кај Сталинград (1949) како полковник Попов
 • Сонот на козакот (1951) како пролетен работник
 • Инцидент во тајгата (1953)
 • Дванаесетта ноќ (1955) како морски капетан
 • Белата пудлица (1956) како дворјанин
 • Уморен пат (1956) како Татко на Раиса

Надворешни врски[уреди | уреди извор]