Активно вмрежување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Активнoто вмрежување е комуникациски модел кој им овозможува на пакетите да поминат преку телекомуникациската мрежа со динамички измени на работењето на мрежата.

Како работи[уреди | уреди извор]

Активна мрежна архитектура се состои од извршување (слично на Unix shell што може да извршува активни пакети), еден јазол кај оперативниот систем е способен за поддршка на една или повеќе извршни околини. Таа, исто така се состои од активен хардвер, како и способностa за насочување или префрлање како и извршување на кодот во рамките на активни пакети. Ова се разликува од традиционалната мрежна архитектура која има за цел робусност и стабилност со обидот да се отстрани комплексноста и способноста да ја промените нејзината основна работа од основните мрежни компоненти. Мрежните обработувачи се едно средство за спроведување на активни мрежни концепти. Активни мрежи исто така се спроведуваат како препокриени мрежи.

Што значи?[уреди | уреди извор]

Активно вмрежување овозможува прилично брза и мошне прилагодена изработка за брзо и секако „во реално време“ овозможува да се менува основната мрежна операција. Ова им овозможува и дава такви идеи како испраќање на кодот заедно со пакетите на информации што овозможуваат податоците да ја променат својата форма (код) за да одговара на изворот на карактеристиките. Најмалата програма која може да генерира низа од податоци може да се најде во дефинирањето на Колмогорова комплексност. Употребата на реално време кај генетски алгоритми во рамките на мрежата се должи на можноста да се компонираaт мрежнте услуги, исто така сето ова е овозможено со активено мрежно поврзување.

Главни предизвици[уреди | уреди извор]

Активна мрежа на истражување се однесува на природата на тоа како најдобро да се вклучи динамичната способност во рамките на мрежите.[1]

За да го направите ова, активната мрежа на истражување мора да го реши проблемот на оптимално доделување на пресметката наспроти комуникација во рамките на комуникациски мрежи.[2] Сличен проблем во врска со компресијата која настанува на кодот како мерка на сложеност се однесува преку теорија на алгоритамски информации.

Активни мрежи[уреди | уреди извор]

Како граница во намалувањето на големината на транзисторите таа е постигната со сегашната технологија, активни мрежни концепти со кој се овозможува да се истражи на поефикасен начин тоа значи остварување на пресметката и комуникацијата.[3][4] Повеќе за ова може да се најде во мрежно поврзување во нано размери.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bush, S. F., A Simple Metric for Ad Hoc Network Adaptation IEEE Journal on Selected Areas in Communications Journal, 2005, 23, 2272-2287 [1]
  2. Active Virtual Network Management Prediction: Complexity as a Framework for Prediction, Optimization, and Assurance, Bush, S. F., IEEE Computer Society Press, Proceedings of the 2002 DARPA Active Networks Conference and Exposition (DANCE 2002), 2002, 534-553 [2]
  3. ``NANA: A Nanoscale Active Network Architecture by Patwardhan, J. P.; Dwyer, C. L.; Lebeck, A. R. & Sorin, D. J., ACM Journal on Emerging Technologies in Computing Systems (JETC), ACM Journal on Emerging Technologies in Computing Systems) Vol. 2, No. 1, Pages 1-30, January 2006, 3, 1-31.
  4. Nanoscale Communication Networks, Bush, S. F., ISBN 978-1-60807-003-9, Artech House, 2010 http://www.amazon.com/Nanoscale-Communication-Networks-Stephen-Bush/dp/1608070034

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Towards an Active Network Architecture (1996), David L. Tennenhouse, et al., Computer Communication Review
  • Active Networks and Active Network Management: A Proactive Management Framework by Stephen F. Bush and Amit Kulkarni, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, Boston, Dordrecht, London, Moscow, 2001, 196 pp. Hardbound, ISBN 0-306-46560-4.
  • Programmable Networks for IP Service Deployment" by Galis, A., Denazis, S., Brou, C., Klein, C.- Artech House Books, London, June 20;, 450 pp., ISBN 1-58053-745-6

Надворешни врски[уреди | уреди извор]