Акротолус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Акротолус
Acrotholus
Период: Доцна Јура, фосилни остатоци
реставрација
Научна класификација
Типски вид
Acrotholus audeti
Еванс 'и останатите', 2013


Акротолус ((Acrotholus) изумрен род на диносауруси од семејството пахицефалосаурус.

Тој бил месојад со две нозе, веројатно долг околу 7-9 метри. Големината е одредена само со истражувањето на черепот, единствениот познат дел од скелетот.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Нов вид диносаурус, бил опишан од Еванс и соработниците. Во 2013 година авторите го измислиле неговото генеричко име од зборовите акрос што значи највисока и толос што значи купола. Тоа на некој начин се однесувало на извонредно високиот свод на темето. Еден единствен вид од родот, го носи епитетот на вид аудети, во сеќавање на Рој Адет, сопственикот на ранчот каде се пронајдени фосилите[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Наодите потекнуваат од Северна Америка и Азија, глава-купола и птичја карлица, биле тревопасни. Фосилите на Acrotholus audeti се пронајдени во јужниот дел на Алберта, во карпите датирани од Сантон. Ова значи дека тоа било порано од сите познати Pachycephalosauridae на северноамериканскиот континент, дури и од таксоните во кои целосната купола сè уште не била развиена. Тој е веројатно постар од сите познати членови на ова семејство, само претходниот најстар претставник азискиот амтоцефал пронајден во пустината Гоби, доаѓа од карпи датирани до крајот на Сантон, спротивно на изгледот што го гледале истражувачите , Ватабе и колегите, наместо како еволутивно напредни, а не базални таксони . Исто така, целосното развиената купола Акротолус не означува дека може да биде основен претставник на пахицефалосауриди.[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Подолу е кладограмот модифициран од Еванс и соработниците, 2013 година.

 Pachycephalosauria 

Wannanosaurus yansiensis


 Pachycephalosauridae 


Colepiocephale lambeiHanssuesia sternbergiStegoceras novomexicanumStegoceras validum

Goyocephale lattimorei
Homalocephale calathocercos
Tylocephale gilmorei
Foraminacephale brevis
Amtocephale gobiensis

Acrotholus audetiPrenocephale prenes


Alaskacephale gangloffiPachycephalosaurus wyomingensis

Sphaerotholus buchholtzaeSphaerotholus goodwini
Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Acrotholus“. Архивирано од изворникот на 2020-07-04. Посетено на 2021-02-26.
  2. Acrotholus[мртва врска]
  3. Acrotholus – New Dinosaur Species from Canada

Надворешни врски[уреди | уреди извор]