Прејди на содржината

Адвокат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Адвокат - правен застапник, бранител на обвинето лице во кривична постапка, застапник на една страна во парнична постапка.

Потекло на поимот

[уреди | уреди извор]

Зборот „адвокат“ потекнува од латинскиот јазик, од зборот "advocatus".

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Адвокат - www.makedonski.info
  • Лексикон страних речи и израза од Милан Вујаклија, стр 10.