Авионот Диск Клипер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клипер од 1939

Со авионот „Диск Клипер“ во 1939 на 29 јуни е извршен првиот комерцијален лет преку Атлантскиот Океан. На тој датум, авионот „Диск Клипер“ долета од САД на аеродромот во Лисабон, Португалија.