Њу дил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горе лево: Законот потпишан во 1933 година
Горе десно: Претседателот Френклин Д. Рузвелт ја предводи Њу дил;
Долу: Јавен мурал од уметничката програма

Њу дил (анг. New Deal = Нов договор), е програма на социјални и стопански реформи што ги спроведувала владата на САД под претседателство на Франклин Рузвелт, почнувајќи од 1933 година т.е. од годината кога започнува излегувањето од големата економска криза (започнала во 1929 година).