Љубомир Филиповски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Љубомир Филиповски
Роден 1947
Македонија Македонија
Починал 2000
Македонија Македонија


Љубомир Филиповски (или скратено Љупчо Филипов) бил познат македонски автор на стрипови, и единствениот којшто своето творештво целосно го посветил на деветтата уметност како професионален стрип-цртач.[1] Својот прв стрип под наслов „Мирко немирко“ го објавувал во неделна стрип-лента, во весникот „Трудбеник“ почнувајќи од 1961 година. Останувајќи ѝ до смртта верен на „деветтата уметност“, Филипов остварил редица стрипови што ги објавувал во публикации како во СР Македонија, во други југословенски весници и публикации, така и во странство.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Љ. Филипов „Osveta jednookih“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 69, 1966 година
  • Љ. Филипов, И. Јанковиќ „Osvetnik devolskih šuma“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 76, 1966 година
  • Љ. Филипов „Zamke“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 95, 1967 година
  • Љ. Филипов, И. Јордановски „Sirma Vojvoda“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 105, 1967 година
  • Љ. Филипов, И. Јордановски „Dobrovoljno u smrt“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 121, 1967 година
  • Љ. Филипов, И. Јордановски „U neprijateljlskom osinjaku“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 133, 1968 година
  • Љ. Филипов „Priča o Marmaju“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 165, 1968 година
  • Љ. Филипов „U obruču“, стрип едиција „Nikad robom“, бр. 176, 1968 година