Јужномангијански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужномангијански јазици
Географска
распространетост:
Миндоро
Класификација:австронезиски
Гранки:

Јужномангијанските јазици се подгрупа на филипинските јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазиците ги зборуваат Мангијанците на Филипините. Некои од овие јазици користат старофилипински писма за пишување поезија.

Јазици[уреди | уреди извор]

Во оваа група спаѓаат следните јазииц:

Поврзано[уреди | уреди извор]