Јохан Фридрик Вилхелм Хербст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јохан Фридрих Вилхелм Хербст

Јохан Фридрих Вилхелм Хербст (1 ноември 1743 година - 5 ноември 1807 година) - германски природонаучник и ентомолог од Петершаген, Минден-Равенсберг. Тој служел како капитен во пруската војска. Неговиот брак во Берлин во 1770 година, со Еуфросин Луис Софи (1742-1805), ќерка на прускиот Хофрат Либерт Волдсмит бил без деца.[1]

Тој бил соуредник, со Карл Густав Јаблонски, на изданијата за инскети (Naturgeschichte der in- und ausländischen Insekten) (1785-1806, 10 тома), што се смета за едно од првите обиди за целосно испитување на редот тврдокрилци. негов е и првиот целосен преглед на ракови објавуван на делови (Naturgeschichte der Krabben und Krebse).

Другите дела на Хербст се: Упатства за познавање на инсектите (1784–86, 3 тома), Природна историја на раковите (1782–1804, 3 тома), Вовед во познавање на црвите (1787–88, 2 тома) и Природен систем на инсекти без крилја (1797–1800, 4 дела).

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Шкорпија плоча1 од делото „Природен систем на инсекти без крилја“