Јосиф Грезловски - Гандето

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јосиф Грезловски (Џозеф Гандето) — американско-македонски писател со постојано местоживеење во Флорида, САД. Роден е во преспанското село Љубојно. Во 1967 година емигрирал во САД каде дипломирал и сега работи како професор. Пишува на англиски и македонски јазик.

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

На македонски јазик:

 • Виделото на Спаса (роман)
 • Муабети (стихозбирка)
 • Ко јагне (поема)
 • Волците од Траперс Блаф (роман)
 • Сараф (роман)
 • Спиридон (роман)
 • Гробот на Росамарина (роман)
 • Диплени Импресии (приказни и песни)
 • Песни (стихозбирка)

На англиски јазик ги објавил:

 • Антички Македонци: разлики помеѓу Aнтичките Македонци и Старите Грци (историја)
 • Еден златен зрак на карпата (роман)
 • Крадење на Кралот - Кој го uкраде Александsр

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

http://www.macedonianhistory.ca/html/events/gandeto.html